Mickey Rourke
Életrajz

Mickey Rourke (New York, Schenectady, 1952. szeptember 16.) amerikai színész, egyaránt ismert a dráma, akció és thriller filmjei révén. Fiatal korában bokszolt, majd az 1990-es évek elején rövid profi ökölvívó pályafutással le is zárta bokszolói karrierjét.

Gyermekkora
Mickey Rourke Philip Andre Rourke néven született, Schenectady-ben, New York államban. Részben ír, részben francia származású. Szülei Ann és idősebb Philip Andre Rourke.
A családjával Florida államba költözött, ahol a Miami Beach Senior gimnáziumba járt. Rourke játszott az iskolai baseball csapatban Skip Bertman edző irányítása alatt. A színészi karrierje a gimnázium évei alatt eléggé ismeretlen. A fennmaradt adatokból kiderül, hogy Rourke színjátszó órákra járt a legendás "Sztárok tanárához", Jay W. Jensenhez, és legalább egy színpadi darabban fel is lépett. "P. Rourke", ami a darab szereplistáján szerepel akár a nővére is lehetett Patricia Rourke, aki szintén a Miami Beach Senior gimnáziumba járt.
Rourke korai éveiben inkább a sportok iránt mutatott érdeklődés, mint a színjátszás iránt. Kemény környéken nevelkedett, így Rourke önvédelmi edzésekre járt a Miami-i Boys Club-ba. Itt tanult meg bokszolni és indult el amatőr ökölvívó karrierje. 12 évesen Rourke megnyerte első ökölvívó meccsét a pehelysúlyú kategóriában a maga 54 kilójával (118 font). Első meccsein Andre Rourke néven indult.
Bokszedzéseit a híres 5th Street Gym-ben folytatta, Miami Beach-ben; majd csatlakozott a "Rendőr Atléta Liga" nevezetű ökölvívó programhoz (Police Athletic League). 1969-ben Rourke, most már 63 kilóval (140 font), megküzdött a volt könnyűsúlyú világbajnokkal Luis Rodriguez-zel. Rodriguez volt az első számú középsúlyú ökölvívó a világon, és a világbajnok Nino Benvenuti elleni meccsre edzett. Rourke agyrázkódást kapott ezen az edzőmérkőzésen.
1971-ben, a Floridai Golden Gloves-ban, egy újabb agyrázkódást kapott egy meccsen. Orvosai azt tanácsolták neki, hogy legalább egy évet pihennie kell, így Rourke ideiglenesen megvált az ökölvívástól. 1964-től 1972-ig tartó amatőr pályafutását 20 győzelemmel (ebből 16 kiütés) és 6 vereséggel zárta. Négy alkalommal diszkvalifikálták, kétszer 2 bírói döntéssel. Előfordult, hogy 12 egymást követő első-menetes kiütést ért el.
Amatőr ökölvívóként Rourke jóban volt Tommy Torino profi ökölvívóval. Amikor Rourke tíz év hollywoodi színészkedés után eldöntötte, hogy mint profi visszatér az ökölvíváshoz, Torino promotálta valamennyi mérkőzését. Rourke-ot a volt profi ökölvívó, Freddie Roach, edzette a Miami Beach-i "5th Street Gym"-ben és az "Outlaw Boxing Club Gym"-ben, Los Angeles-ben. A profi debütáló mérkőzésével $250 keresett, de a profi ökölvívó pályafutásának második év végére már egy millió dollárt keresett. Rourke megjelent a World Boxing Magazine címlapján, 1994 júniusában. Megmérkőzött a világbajnok James Toney-val, John David Jacksonnal, és Tommy Morrisonnal. Rourke 16 profi mérkőzést akart, mielőtt megküzd a világbajnoki címért, azonban hét mérkőzés után visszavonult, és soha sem kapta meg a hőn vágyott címmérkőzésre a lehetőséget. Az ökölvívó karrierjének köszönhetően komoly arcsérüléseket kapott, melyeket jó pár sebészi beavatkozás követte, hogy rendbe hozzák az arcát.

Pályafutása
Rourke filmszínészi debütálása egy kis szerep volt Steven Spielberg 1941 című filmjében. Annak ellenére, hogy a A test melege című film nem az első szerepe volt, a filmben nyújtott alakítása mint gyújtogató kellően magára vonta a figyelmet a rövid idő ellenére, amit a filmben játszik.
Az 1980-as évek elején Rourke szerepet kapott Az étkezde című filmben, amely azóta kultuszfilmmé nőlte ki magát. A filmben még szerepet kaptott Paul Reiser, Daniel Stern, Steve Guttenberg, Tim Daly és Kevin Bacon. A filmet Barry Levinson rendezte, aki jól ismert az Esőember című film rendezéséért. A főszereplők legtöbbike folytatta útját, hogy jól ismert csillagok legyenek. Nemsokára Rourkenak lehetősége adódott, hogy szerepeljen Francis Ford Coppola A kívülállók film folytatásaként forgatott Rablóhalban. Matt Dillon karakterének titokzatos bátyját alakítva, kiemelkedő teljesítménye kitűnt a filmben, melyben mellesleg olyan kiváló tehetségek szerepeltek, mint Dennis Hopper, Vincent Spano, Diane Lane, Nicolas Cage, Chris Penn, Larry Fishburne és Tom Waits.
Rourke alakítása Az alvilág pápája című filmben Daryl Hannah és Eric Roberts oldalán magára hívta a kritikusok figyelmét is. Míg a forgalomba hozatala idején a film nem váltotta be a producerek várakozásait, igazi csőd volt, később egy kisebb kultuszfilmmé nőtte ki magát. A színész Johnny Depp a "tökéletes mozinak" nevezte és az HBO Törtetők című tévésorozat is dicsérte. Rourke bevallotta, hogy ez a kedvenc filmje, ahogyan Hannah és Roberts is ezt tartják a karrierjük csúcspontjának.
A 80-as évek közepén, Rourke több filmben is főszerepet kapott. Kim Basingerrel alakított filmjében, az ellentmondásos, szexualitás témájával foglalkozó kasszasikerben, a 9 és 1/2 hétmeghozta neki a szexszimbólum státuszát. Kiváló kritikákat kapott a Törzsvendégben nyújtott alakításáért, mint Henry Chinaski, egy alkoholista író. Hasonló dicséreteket kapott az Michael Cimino rendezte A sárkány éve című filmben. A kritikusok megegyeznek abban, hogy a legjobb alakítását az 1987-es Angyalszívben nyújtotta. Ez az Alan Parker rendezte filmet sokan vitatták a szexjelenetei miatt.
Az 1980-as évek végén Rourke együttműködött David Bowie-val a Never Let Me Down című albumán. Ugyanebben az időben megírta első forgatókönyvét, A hallgatag bunyóst, egy történetet egy ökölvívóról, melyt ő alakított a filmben. 1991-ben Rourke szerepelt a Harley Davidson és Marlboro Man akció filmben mint Harley Davidson, egy motoros, melynek legjobb barátját, Marlboro-t, a Miami Vice-ból ismert csillag Don Johnson alakította. Annak ellenére, hogy a film óriási bukás volt, később megtalálta a nézettségi körét. Rourke színészi karrierjét beárnyékolta a magánélete és a furcsa karrierdöntései. A rendezők, mint például Alan Parker, nehéznek találták Rourke-kal való dolgozást. Parker állította, hogy "Mickey-vel dolgozni egy rémálom. Nagyon veszélyes a forgatáson, mivel soha sem tudod, mit fog tenni". Állítólag jó pár kiváló szerepre nemet mondott. Miközben nemet mondott a jobb szerepekre, azalatt szerepet vállalt olyan "soft-core" felnőtt-témájú filmekben, mint a Vad orchideák, melyek hatással voltak színészi hírnevére.

Színészből ökölvívó
1991-ben, Rourke eldöntötte, hogy visszatér az ökölvíváshoz, mert úgy érezte, hogy tönkreteszi magát és nem becsülte magát mint színész. Rourke profi ökölvívóként minden mérkőzését megnyerte a kisebb ellenfelek ellen (és egy mérkőzése döntetlen lett). Amellett, hogy nemzeti szinten nem nyújtott kimagasló teljesítményt, pár komoly sérülést szerzett, beleértve az orr-, lábujj-, bordatörést, a felhasadt nyelvet, és az összenyomott arccsontot. Az ökölvívó karrierje alatt a Hells Angels tag Chuck Zito volt az edzője.
Az ökölvívás szervezői állították, hogy Rourke túl öreg ahhoz, hogy teljesíteni tudjon a legjobb küzdők ellen. Valójában Rourke maga is bevallotta, hogy a szorítóba lépés egyfajta önértékelésnek tekintette: "Én csak ki akartam próbálni, próbára tenni magamat fizikailag, amig még volt időm" (interjú Christopher Heard-val, The Gate). 1995-ben Rourke végleg visszavonult az ökölvívástól, és visszatért a színészethez.

1990-es évek: visszatérés a szinészethez
1990-es évek elején, Quentin Tarantino felkínálta Rourke-nak Butch Coolidge szerepét a Ponyvaregényben. Rourke elutasította, és a szerepet utána Matt Dillonnak és Sylvester Stallonenak ajánlották, mielőtt Bruce Willis beleinvesztált a filmbe és megkapta a szerepet. Az ökölvívástól való visszavonulása után Rourke elvállalt szerényebb szerepeket pár 1990-es filmben, mint például John Grisham Az esőcsináló, Vincent Gallo Buffalo '66, avagy Megbokrosodott teendők, Steve Buscemi Állati kiképzés és Sylvester Stallone Get Carter filmében.
Igaz, hogy Rourke egy jelentős szerepet kapott a Terrence Malick rendezte Az őrület határán című filmben, de végül Rourke része a vágószoba szemetesládájában végezte. Később ezt a kidobott filmet használta fel Woodie Allen a Sci-fi Szerzők Nemzetközi Szövetségének Philipp K. Dick díjával kitüntetett, de csúfosan megbukott Dream Sweat Sleep című felnőtt pszicho-horrorjában. A film érdekessége, hogy kizárólag mások által kidobott részekből vágta össze a rendező. Mickey mintegy huszonöt percet szerepel ebben a filmben, többnyire kimerevített vagy slowmotion képként, hangulati aláfestésként egy dramaturgiailag fontos disznóölés véres jelenetei helyett.[forrás?] Rourke szintén vállalt egy kisebb szerepet az Egy nehéz nap című filmben, amelyben egy alattomos rendőrt alakít. Egyik legérdekesebb szereplése az 1997-ben forgatott Nyerő párosban volt, ahol Jean-Claude Van Damme oldalán szerepelt. Ez volt Rourke első nagy sikerű akció film szerepe, melyben ő alakította a fő negatív szerepet. 1998-ban a Good side of a Battery című filmben viszont a pozitív főhős szerepét alakíthatta volna, de az addigra szétplasztikázott arca az alapvetően gyermekfilmnek készült mozi csúfos bukását okozta, mivel a kiskorú nézők nem találták eléggé ingergazdagnak az akkoriban bemutatott Batman hőseihez képest.

2000-es évek
2000-ben Rourke elvállalta egy drogkészítő szerepét Jonas Akerlund A por című filmjében, így megint Eric Robertsszel egy filmben játszhatott. 2001-ben a gonosz szerepét alakította Enrique Iglesias Hero című videoklipjében, melyben szerepet kapott a fiatal színésznő, Jennifer Love Hewitt is. Első együttműködése Robert Rodriguez és Tony Scott rendezőkkel a Volt egyszer egy Mexikó és A tűzben edzett férfi filmek voltak, melyekben kisebb szerepeket vállalt. Mindazonáltal a rendezőpáros következésképpen úgy döntött, hogy Rourke-ot válogatják be a következő filmjeikbe, de most már vezérkarakterként.
2005-ben Rourke sikerült visszakapaszkodni Hollywood krémjébe (Marv) szerepével a Robert Rodriguez rendezte Frank Miller képregény adapciójában, a Sin Cityben. Rourke díjat kapott a Chicagói Filmkritikusok Egyesületétől (Chicago Film Critics Association), az IFTA-tól és az Online Filmkritikusok Társaságától (Online Film Critics Society) is, és szintén besöpörte az "Év embere" ("Man of the Year") címet a Total Film magazintól. Rourke a Sin City után mellékszerepet vállalt Tony Scott Domino című filmjében Keira Knightley oldalán, melyben egy fejvadászt alakít.
Rourke Armand "feketerigó" Degas-t alakította Elmore Leonard Killshot adapciójában, és "Darrius Sayle" szerepét az Alex Rider novella adapciójában, Az első bevetésben. Szintén meg fog jelenni Ray Liotta oldalána a John McNaughton rendezte The Night Jobban, melyt éppen forgatnak, akárcsak ismét "Marv" szerepében a Sin City 2ben.
Mellesleg 2003-ban Rourke a hangját kölcsönözte "Jericho" figurájának a Driver című animációs játékban. Szintén Rourke nemrég megjelent egy 40 oldalas riportban Bryan Adams fotográfus által a Berlini Zoo Magazineban. A Rourke visszatéréséről a biztos filmszerepekhez szóló cikkben, Mickey Rourke Emelkedése (Mickey Rourke Rising), Christopher Heard említést tesz olyan szinészekről/zenészekről, mint Tupac Shakur Johnny Depp, Sean Penn és Brad Pitt, melyek dicsérik Rourke-ot és munkásságát.
Annak ellenére, hogy egy időre visszavonult a színészettől, és hogy olyan filmekben vállalt szerepet, melyekre ma úgy tekint vissza mint kreativitásszegény filmekre (mint például a Harley Davidson és Marlboro Man), Rourke azt állítja „Minden, amin keresztül mentem, jobb és érdekesebb szinészt faragott belőlem.” Rourke állítja, hogy „…a legjobb szerepem még vár rám.” (The Gate cikk).
Mickey aláírta a szerződést a The Informers című filmben Peter szerepére, aki egy erkölcstelen volt biztonsági őr, aki egy gyerek elrablását tervezi, azonban a filmet nem forgatták le, mert Rourke családja tiltakozott a szerep ellen.
Mickey szintén szerződött a A pankrátor című filmre, mely egy kiégett birkózóról szól. A szerepet eredetileg Nicolas Cage-nek ajánlották, de ő visszautasította azt ismeretlen okok miatt. Mickey elkezdett profi birkózás edzésekre járni, a forgatás közben megnyerte a National Convention of the Pancrator-emitators Legjobb Imitátor díját. 2009-ben Golden Globe-díjat kapott az alakításért, és Oscar-díjra is jelölték, azonban azt Sean Penn vihette haza.
2009 decemberében az 57 éves Rourke megkérte a 24 esztendős orosz barátnője, Elena Kuletskaya kezét, aki igent mondott a felkérésre. A pár februárban szeretett egymásba. Az esküvőt 2010 áprilisában tervezik megtartani.

Eddigi együttműködései
Karrierje alatt Rourke olyan rendezőkkel dolgozott, mint: Steven Spielberg,Lawrence Kasdan, Francis Ford Coppola, Barry Levinson, Stuart Rosenberg, Nicolas Roeg, Michael Cimino, Adrian Lyne, Alan Parker, Mike Hodges, Barbet Schroeder, Walter Hill, Tsui Hark, Terrence Malick, Jonas Akerlund, Wong Kar Wai, Tony Scott, Robert Rodriguez és John Madden, akárcsak olyan szinészekből lett rendezőkkel, mint: Sean Penn, Vincent Gallo és Steve Buscemi.

Politikai és vallási nézetei
Rourke politikai nézetei akkor kerültek előtérbe, amikor is azt állította, hogy az 1989-es Ferenc című filmért kapott fizetésének egy részét az Ideiglenes Ír Republikánus Hadseregnek (Provisional Irish Republican Army) adta. Később visszavonta állítását, bár van egy IRA jelkép a jobb alkarjára tetoválva. 2006-ban, Rourke kinyilvánította a republikánus párti elnök, George W. Bush támogatását. Rourke egy ír-amerikai családba született, és még máig hívő római katolikus.

 

Forrás: wikipédia

 
Üdvözöllek!

Mickey Rourke, hollywood fekete báránya. A több tucat botrány mellett rengeteg fantasztikus film is kapcsolódik a nevéhez, talán legismertebb a korai években készült 9 és fél hét. De emellett rengeteg szereplést tudhat maga mögött, például A félelem órái, vagy a 2009es Pankrátor, aminek visszatérését is köszönheti. Ha kíváncsi vagy, hogy mi történt vele élete során, vagy hogyan tudott talpra állni a hosszúra húzódó mélypontja után, nézz körül a lapon.
                                                   Larewen

 
Chat
 
Projektek

2012
Black November
Dead in Tombstone

2013
Java Heat
Sin City: A Dame to Kill For
The Storm
Mobster: A Call for the New Order

????
Motor City

 
Twitter
 
Mickey a TV-ben

 

 
Szavazz!
Mit látnál szívesen a lapon?

Extrákat
Érdekességeket
Rajzokat/Fan artokat
Fanfictionöket
Interjú fordításokat
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Cserék

   

   

   

12/7 szabad

 
Rajongók
Indulás: 2012-11-16
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 

 

                 


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt